![]() Gulasz z cydrem Składniki: – 70 dag karkówki wieprzowej, – 30 dag schabu, – 1 cebula, – 1-1,5 szkl. cydru, – 2 szkl. bulionu warzywnego, – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn do smaku, – 2 jabłka, – cukier( wykorzystujemy do jabłek), – ok. 1 szkl. mąki, – masło do smażenia Przygotowanie: W małym garnku zagotowujemy cydr z bulionem warzywnym. Karkówkę i schab kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju i przekładamy do garnka z cydrem. Dodajemy przyprawy do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i lekko szklimy na rozgrzanym maśle. Przekładamy do garnka z mięsem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki, oprószamy cukrem i podsmażamy mieszając, na maśle pozostałym ze smażenia cebuli, do momentu, aż zaczną się rumienić. Przekładamy jabłka do mięsa i dusimy do rozpadu jabłek. Smacznego !
|