Gulasz z cydrem

Gulasz z cydrem

Składniki:

–  70 dag karkówki wieprzowej,

–  30 dag schabu,

–  1 cebula,

–  1-1,5 szkl. cydru,

–  2 szkl. bulionu warzywnego,

–  sól, pieprz, tymianek, rozmaryn do smaku,

–  2 jabłka,

–  cukier( wykorzystujemy do jabłek),

–  ok. 1 szkl. mąki,

–  masło do smażenia

Przygotowanie:

W małym garnku zagotowujemy cydr z bulionem warzywnym.  Karkówkę i schab kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju i przekładamy do garnka z cydrem. Dodajemy przyprawy do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i lekko szklimy na rozgrzanym maśle. Przekładamy do garnka z mięsem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki, oprószamy cukrem i podsmażamy mieszając, na maśle pozostałym ze smażenia cebuli, do momentu, aż zaczną się rumienić. Przekładamy jabłka do mięsa i dusimy do rozpadu jabłek.

 Smacznego !