Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 4 łyżki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 goździków,
  • sól do natarcia

Przygotowanie:

Karkówkę dobrze nacieramy solą. Do moździerza wrzucamy kolorowy pieprz, gorczycę, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe i bardzo dokładnie rozcieramy. Następnie roztarte przyprawy mieszamy z granulowanym czosnkiem i ponownie nacieramy karkówkę. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum dobę do lodówki. Po tym czasie karkówkę wkładamy do rękawa i pieczemy w temp. 1700C ok. 1 godz. Po tym czasie rozcinamy rękaw i zapiekamy do zrumienienia mięsa. Jeszcze ciepłe posypujemy kolorowym pieprzem.

Smacznego!