pierniczki 24-godzinne

Pierniczki 24-godzinne

Składniki:

– 1 kg mąki tortowej,
– 8 jajek,
– 1,5 szkl. cukru,
– 3 łyżki ciemnego kakao,
– 200 ml gęstej śmietany 18 %,
– 3 łyżeczki sody,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– 1 łyżeczka zmielonych goździków,
– 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
– 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
– 1 kostka masła 250 g,
– 1 słoik miodu 400 g,
– lukry i perełki do zdobienia pierniczków

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem należy:
1.Do mąki dodać kakao.

2.Miód zagotować z cynamonem, goździkami, kawą, pieprzem. Odstawić z ognia, dodać masło, zaczekać, aż się rozpuści. Ostudzić.
3.W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić, aż śmietana zwiększy objętość.
4.Trzy  białka ubić na pianę, dodać cukier oraz  ubijając dodawać po jednym z 8 żółtek.
5. Ubitą masę jajeczną dodać do mąki z kakao, wymieszać. Wlać miód, ciągle mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie.
6. Odstawić przykryte na 24 godz. w chłodne miejsce. Zgęstnieje tak, że da się wałkować. W dniu pieczenia należy: Ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 3 mm. /nie cieńsze/. Wykrajać pierniczki, podsypywać mąką. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 7-10 minut w 180 st..
7. Dekorować wg uznania. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Pierniczki od razu po przygotowaniu są miękkie i nadają się do jedzenia.

SMACZNEGO!