ROLADA WAFLOWA

ROLADA WAFLOWA

Składniki:
–  1 opakowanie wafli,
–  1 galaretka (np. truskawkowa),
–  1,5 kostki margaryny,
–  1 opakowanie herbatników
–  4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
–  pół szklanki rodzynek,
–  3 łyżki kakao,
–  3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

    W garnuszku rozpuszczamy margarynę, a następnie dodajemy do niej cukier i kakao. W szklance zagotowanej wody rozpuszczamy galaretkę i łączymy z margaryną.  Kruszymy 2 wafle, herbatniki i dodajemy do masy. Wsypujemy również wiórki, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy.

     Moczymy 2 ściereczki. Kładziemy na jednej 2 wafle (jeden na drugim ) i przykrywamy druga ściereczką. Wafle muszą dobrze zmięknąć żeby się nie łamały  przy zwijaniu rolady. Kiedy wafle zmiękną układamy je obok siebie, jeden wafel powinien nachodzić na drugi.

       Rozprowadzamy masę na całości. Zwijamy roladę. Jeśli zwiniemy z krótszego boku rolada będzie grubsza, a jeśli   z dłuższego  plastry rolady będą mniejsze. Gotową, zwiniętą roladę wkładamy na ok.1,5 godz. do lodówki, żeby masa dobrze stężała.

Smacznego !