![]() SCHAB DOJRZEWAJĄCY – 1,5kg schabu, – 4 ząbki czosnku, – 1 opakowanie ziół prowansalskich, – 1 łyżka majeranku, – 1 czubata łyżeczka pieprzu naturalnego, – 1 szkl. soli, – 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, – 1 łyżka cukru, – 1 łyżeczka soli peklowanej, – folia aluminiowa
Wszystkie przyprawy mieszamy. Obtoczyć w nich mięso, dobrze natrzeć. Pozostałe po obtoczeniu przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej pod i na schab. Zwinąć folię. Raz owinąć mięso po długości schabu, ścisnąć boki. Następnie zawinąć po szerokości. Mięso włożyć w 2 reklamówki, szczelnie zawiązać. Na 11 dni włożyć do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, nożem oczyścić mięso z przypraw, obwiązać sznurkiem, powiesić na 4 dni do suszenia przy piecu lub kaloryferze. Po tym czasie jest gotowe do jedzenia. Smaczniejsze będzie jak jeszcze ze 3 dni poleży zawinięty w folię aluminiową w lodówce. |