SCHAB DOJRZEWAJĄCY

SCHAB DOJRZEWAJĄCY

– 1,5kg schabu,

– 4 ząbki czosnku,

– 1 opakowanie ziół prowansalskich,

– 1 łyżka majeranku,

– 1 czubata łyżeczka pieprzu naturalnego,

– 1 szkl. soli,

– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

– 1 łyżka cukru,

– 1 łyżeczka soli peklowanej,

– folia aluminiowa

 

Wszystkie przyprawy mieszamy. Obtoczyć w nich mięso, dobrze natrzeć. Pozostałe po obtoczeniu przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej pod i na schab. Zwinąć folię. Raz owinąć mięso po długości schabu, ścisnąć boki. Następnie zawinąć po szerokości. Mięso włożyć w 2 reklamówki, szczelnie zawiązać. Na 11 dni włożyć do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, nożem oczyścić mięso z przypraw, obwiązać sznurkiem, powiesić na 4 dni do suszenia przy piecu lub kaloryferze. Po tym czasie jest gotowe do jedzenia. Smaczniejsze będzie jak jeszcze ze 3 dni poleży zawinięty w folię aluminiową w lodówce.