ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM

ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI

Składniki:

– 50 dag fileta śledziowego solonego

zalewa:
– 3/4 szkl. octu winnego,
– 1/2 szkl. cukru,
– 3 liście laurowe,
– 6 ziaren pieprzu,

– 6 ziaren ziela angielskiego

sos:
– 3/4 szkl. oleju,
– 3 nieduże cebule,

– 4 łyżki rodzynek,
– słoiczek koncentratu pomidorowego mały np Pudliszki,
– pieprz,

– sól do smaku

 

Przygotowanie:

Śledzie moczyć co najmniej dwukrotnie zmieniając wodę. Kroić w większą kostkę.

W garnku zagotować zalewę i do gorącej włożyć śledzie. Wystudzić. Odstawić na 12 godz. do lodówki.

Po tym czasie na oleju podsmażyć (zeszklić) cebulkę pokrojoną w piórka. Dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki ,  wymieszać i  doprawić do smaku solą i cukrem.

Śledzie osączyć z zalewy włożyć do sosu, schłodzić. Można podawać po godzinie, ale najsmaczniejsze są przygotowane w przeddzień.

SMACZNEGO!